Rethymno är Kretas tredje största stad med ca 28 000 invånare. Rethymnonprovinsen ligger mellan Iraklion och Hania. Staden är byggd på en udde och ett idealiskt semestermål för den som vill ha både badstrand och stadsliv. Med Rethymno som utgångspunkt kan man lätt besöka hela Kreta tack vara riksvägen och ett bra vägnätverk. Staden är en blandning av venetiansk och turkisk arkitektur. En trevlig resväg är att ta sig med färjan från Pireus till Heraklion eller Chania och därifrån med buss. Från Chania går det buss direkt från färjeläget till Rethymno. Om man kommer med flyg till Iraklion eller Chaina är det ca en timmes bussresa till Rethymno från resp busstorgen, bussarna går en gång i timmen och sista bussen går 22,30 på sommaren. Länk till tidtabell här! Från busstationen i Rethymno är det ett par minuters gångväg in till de gamla stadsdelarna. Rethymno är en levande stad även under vintern, mycket tack vare universitetet som grundades 1974.

Rethymno har en av Kretas finaste sandstränder och den sträcker sig från den venetianska hamnen och 20 km österut. Här ligger semesterorterna Perivolia, Missiria, Platanes, Adele och Stavromenos från vilka man lätt kan ta buss in till Rethymno. Med bil eller buss når man stränderna en bit väster om stan, mot Georgoupolis, stränderna är fina och det är glesare mellan stolarna och handdukarna. Episkopi stranden är en favorit för många.

Rethymnonprovinsen har en mycket skiftande natur med berg, raviner, grottor, gröna dalar och floder vilket ger stora möjligheter till naturupplevelser om man tröttnar på det livliga stadslivet.

Föruom en vacker och växlande ntur finns det ett stort antal platser av arkeologisk betydelse, historiska platser, kyrkor och kloster i Rethymnoprovinsen.

 

Sevärdheter i Rethymno

Förutom att njuta av stadslivet, shopping och ev en matbit kan man passa på att hålla utkik efter några av de kända byggnaderna som berättar en del om stadens historia.

Fortezza Frourio. Fästningen uppfördes mellan 1573 och 1587 efter turkarnas angrepp 1571. Fästningen skulle skydda mot angrepp men det hjälpte inte mot turkarna som intog staden efter 30 dagars belägring 1646. Det som finns kvar är stora delar av muren och den turkiska Sultan Ibrahim-moskén. På senare tid har man byggt en amfiteater som används för konserter. Under högsäsong är det entréavgift till Fortezza.

Arkeologiska museet ligger i direkt anslutning till Fortezzas huvudingång i det gamla turkiska fängelset. Här finns samlingar av fynd från den minoiska tiden, greksk och romersk tid. Entré.

Museet för historia och folkkonst som finns i hörnet av Vernadou och Epimenidou är en privat samling av dräkter, vävnader, keramik, redskap, koppar och möbler. Entré. En liten bit längre ner på Vernadou finns Rethymnos gamla filo bageri.

Rimondibrunnen från 1626 finns på Platia Petrichaki. Fontänen är väl bevarad och består av lejonhuvud som sprutar vatten ner i en bassäng.

Tis Nerantzes-moskén ligger mitt i stan med sina tre kupoler och en smal minaret med två balkonger. Moskén används som musikskola och konsertsal. Går under namnet Odeion. Konserterna är ofta fritt från inträde.

Kara Muza Pascha-moskén hittar man på Odos Arkadiou. På baksidan finns stenplattor med reliefdekorationer vid de turkiska gravarna. Idag finns här konserveringsverkstad och förvaltningen för bysantiska antikviteter.

Platia Tesseron Martiron ligger intill stadsparken och här finner man också den nybyggda kyrkan. Här finns statyn över Kostis Giamboudakis (en symbol för det kretenska motståndet mot turkarna) som sprängde Arkadi-klostret den 8 nov 1866. 964 personer hade tagit skydd mot turkarna i klostret och dessa valde döden framför att hamna i turkarnas händer vilket ledde till att Kostis Giamboudakis sköt sin sista kula rakt in i krutmagasinet och tog därmed livet även av 800 turkar. Arkadi-klostret ligger 24 km sydöst om Rethymno.

 

Sevärt runt Rethymno

Arkadiklostret ligger 24 km från Rethymno och är byggt under den venetianska tiden och namngavs efter munken Arkadios enligt vetenskapsmännen. Traditionen säger annat vilket skulle innebära att klostret är uppkallat efter kejsaren Arkadios.

Klostret i Preveli spelade en viktig roll under andra värdskriget som knutpunkt och informationscenter. Även för sjukvård. Om du tänker dig en tur till Preveliområdet besök gärna det gamla klostret som är mäktigt än idag, innan du går in på området kommer du få dig tilldelat kläder som täcker axlar och knä om du inte redan har godkända kläder på dig.

Agia Galini ligger 58 km söder om Rethymno och är numera en populär semesterort med sina rena stränder i små vikar runt Agia Galini.

Anogia, Zoniana, Livadia och Margarites ligger i Milopotamostrakten och är kända för att hålla hantverkstraditionerna vid liv. Här görs keramikföremål, stenhuggning, träsnideri, korgmakeri och vävning.

Marathigrottorna utanför Chania. Båtturer avgår varje dag med Dolphin Cruises från Venetianska hamnen till Marathigrottorna. Man kan välja mellan snabbgående små båtar och sjörövarskeppet "Barbarossa". Boka gärna dagen innan antingen direkt på kontoret i hamnen eller via tel 28310 57666.

Dagsutflykt till Santorini. Tisdag och Lördag finns heldagskryssning till Athinios och Fira. Båten avgår 07.30 från Rethymno och angör åter hamnen 21.30. Frukost och middag serveras ombord.

Festivaler

Renässansfestivalen invigdes 1987 och under festivalen uppförs en rad olika skådespel på amfiteatern uppe vid Fortezza.

Jakten efter skatten är en tävling som handlar om stadens historia, den startar tre veckor före karnevalen.

Karnevalen i Rethymno är den största av karnevalerna på Kreta och sedan 1959 har karnevalen gått av stapeln varje år och har anor från 1915. Karnevalen äger rum 50 dagar före påsk varje år. 2016 infaller påskdagen den 1 maj, så karnevalståget kommer att gå söndagen 13 mars. Förberedelserna pågår under 3 veckor innan själva karnevalsdagen.

Vinfestivalen hålls i stadsparken varje sommar. Här kan man få njuta av viner från Kretas många vintillverkare och olika musikgrupper som framför musik och skådespel från Kreta. Det kostar ett par Euro att gå in i parken.

Vandra och cykla

Rethymnonområdet är utmärkt för vandring och cykelturer med bergstoppar, raviner, högslätt och stränder. Utbudet är stort, från bergsbestigning till lättare promenader i natursköna områden. The Happy Walker organiserar olika typer av vandringar alla dagar i veckan, The Happy Walker finns på 56 Tobazi och har tel +30 28310 52920.

Kreta är den perfekta ön för att utöva vattensport, under eller över vattenytan! Dykning är en snabbt växande aktivitet på Kreta och även i Rethymno finns det dykcenter. De flesta dykcenter finns på norrsidan av ön eftersom här finns flest turister. Det finns dock ett dykcenter, ” Kalypso Rocks Palace Diving Center”, som transporterar sina gäster till sydsidan av Kreta (nära byn Plakias rakt söderut från Rethymno). Här i det kristallklara vattnet kan såväl nybörjare samt mer erfarna dykare njuta av snorkling samt kurser för nybörjare, åldersgränsen är 10 år. Dykare med certifikat kan följa med på guidade dykturer från stranden eller från en båt. Följ med på en dag full av äventyr och upplev Kreta under vattenytan!

Helger och seder

Julen firas med familjen och med traditionella kretenska rätter. Epifania (6 januari) firas med att helga vattnet vilket utförs genom att prästen slänger ett krucifix i vattnet och stadens unga män iklädda badbyxor dyker i och tävlar om att hitta det.

Påsken är den av helgerna som firas mest, på Apokriasöndagen börjar fastan och köttätandet upphör. Under hela påskveckan hålls välbesökta gudstjänster och på långfredagen går man runt på gatorna i stort följe med tända vaxljus. Först i prossesionen går bärarna av kistan med kristi lekamen.

Efter gudstjänsten äter man påsksoppa och påskägg. På påskdagen är det fritt fram att äta kött och det grillas lamm ute i det fria överallt för att hälsa våren välkommen. Maria Himmelsfärd firas 15 augusti och kombineras ofta med semester.

Det finns många anledningar till att ställa till med fest i Grekland, förutom bröllop och dop som firas med stora fester firar man vinskörden i september. På våren firar man i samband med fårklippningen.

Att ta sig fram med buss och taxi

När du skall ta lokalbussen måste du köpa biljett innan du stiger på bussen. (Hotell eller Panormo brukar det stå på bussen) I Rethymno köper man biljett i någon av kioskerna. Ute i ytterområdena så brukar det gå att köpa biljett i supermarketen. Håll fram biljetten och håll i den hårt så river chauffen av halva biljetten. Chaffören brukar stanna vid hållplatserna men för säkerhets skull, res dig upp innan du skall av så de ser att någon vill stiga av. Exempel på priser: Misiria ca 1 Euro och Platanes, Adele 1,50 Euro. Berätta var du skall åka annars kanske du köper för dyr biljett. Under turistsäsongen går bussarna en gång I halvtimmen.

Om du skall åka landsvägsbuss går det utmärkt att köpa biljett på bussen, kliv bara på så kommer det någon och säljer biljett till dig. Om du åker från busstationen i Rethymno kan du köpa biljett inne på stationen. Bussar från Rethymno till Hiraklion och Chania går en gång i timmen.

Att åka taxi är inte specillt dyrt. Att ge några riktpriser vågar vi oss inte på för det kan skifta en del. Man får också vara beredd på att taxichaffören plötsligt stannar och tar upp någon ytterligare passagerare som skall åka en bit. Var och en betaler för sin sträcka som om man åkte i egen taxi. Taxistationer finns på Iroon Sq och Megali Porta.

Kretensiska köket

Det sägs att oliver och olivoljan är hemligheten bakom en lång livslängd och kosthållningen på Kreta har förblivit oförändrad genom tiderna. Det kretenska köket är enkelt och naturligt och baseras på egna produkter från ön.

Tips! Grekerna själv beställer ofta in ett antal rätter och delar på, det är ett mycket trevligt sätt att äta på. Rätterna kommer in på bordet efterhand som de blir färdiga och en sen middag kan pågå i några timmar.

Skordopsomi - Vitlöksbröd & fårostkräm.
Tzatziki - Yoghurt, gurka, vitlök.
Melitzana - Mosade auberginer, örter, vitlök.
Dolmadakia - Vinblad fyllda med ris.
Favva - Mosade kikärtspuré med färska kryddor & vitlök.
Kalamari - Friterade bläckfiskringar.
Manitaria - Vitlöksfrästa champinjoner, färsk basilika.
Kalsounakia - Små pajer med ost.
Tirokriketter - Friterade, ostkroketter.
Haloumi - Stekt ost.
Garides Sachanaki - Scampi i het tomatsås fetaost.
Kochilli - Ostgratinerade skaldjur med vitlökssmak.
Midia Gigantes - Stora gröna musslor med vitlökssmör.
Smirneika - Små järpar i sås.
Spanakiballes - ”Spenatbollar” med fetaost.
Skordalia - Potatispuré med vitlök.
Keftedakia - Köttfärsbiffar.
Feta fournou - Ugnsbakad fårost.
Mezedakia - Före maten, liten plocktallrik med flera rätter.